Priamo v rómskej osade sa Rómovia učili pracovať s počítačom a internetom.

03.06.2011 Bardejov

Marhaň 3. júna (TASR) – V rómskej osade na okraji obce Marhaň (okres Bardejov) dnes vyvrcholil druhý turnus programu Počítač a internet v každodennom živote, ktorý sa realizuje v rámci projektu Sunshine. Ide o školenie Rómov v oblasti internetu a počítačov priamo v osade, dohromady sa uskutoční šesť takýchto školení v rómskych osadách v regióne Sekčov – Topľa.
Jedna z organizátoriek turnusov Barbara Gindlová uviedla, že projekt má určite význam. Do stanu v Marhani, ktorý slúžil ako prenosná učebňa, sa denne chodilo vzdelávať do 30 Rómov. "My prinášame vzdelávanie priamo do rómskych osád. Isteže, vždy na začiatku človek narazí na istú rezistenciu, ale nakoniec vznikne vždy veľmi príjemné zoskupenie, ktoré sa dá deliť na slabších a lepších, ale využíva sa princíp svojpomoci," priblížila Gindlová.
Veľmi významným prvkom takéhoto vzdelávania sú rómski lektori, ktorí školia bilingválne v rómskom i slovenskom jazyku. "Marhaň má do 200 obyvateľov, prevažujú deti a mladí ľudia. Oficiálne máme 20 miest v stane, ale bežne sme tam mali aj 30 ľudí. Ale snažíme sa to regulovať," doplnila. V Marhani vyučovali dvaja rómski lektori Stanislav Šerdzik a Jozef Cvoreň, pomáhal im aj Peter Kurečaj, ktorý je priamo z Marhane. Týchto troch sa podarilo vyškoliť v roku 2010 prostredníctvom prvej fázy projektu Sunshine.
"Dnes je posledný deň, doberáme ešte nejaké veci týkajúce sa skypu a komunikačných nástrojov prostredníctvom internetu a poobede budeme robiť také zhrnutie a záverečné skúšky," dodala Gindlová.
Z Marhane stan poputuje ďalej po regióne Sekčov – Topľa, do obcí Richvald, Lascov a Raslavice, všetky v okrese Bardejov.
Cieľom školení je zvyšovanie počítačovej gramotnosti. Päťdňové školenie sa orientuje na praktické zručnosti, napríklad ako pracovať s textovým editorom, vyhľadávať informácie, posielať maily, využívať sociálne siete na internete a podobne. Školenia sú súčasťou vzdelávacieho cyklu, ktorý realizuje obec Raslavice a je financovaný z Fondu sociálneho rozvoja, štátneho rozpočtu a rozpočtu obce. Ukončenie projektu, ktorého cieľovou skupinou sú obyvatelia segregovaných a separovaných rómskych komunít, je naplánované na koniec septembra.
 

Vyberte región